YENİ BİR YILA GİRERKEN

Türkçe’de yanlış bir algıyla yılbaşı kutlamalarıyla özdeşleştirilen “Noel” aslında Latince’de “Tanrı’nın doğum günü” anlamına gelen ve bozulmuş Hıristiyanlık inancında Hz. İsa’nın doğum günü kutlamasını ifade eden “dies natalis” teriminin Fransızca karşılığıdır.

Yeni Bir Yıla Girerken

Türkçe’de yanlış bir algıyla yılbaşı kutlamalarıyla özdeşleştirilen “Noel” aslında Latince’de “Tanrı’nın doğum günü” anlamına gelen ve bozulmuş Hıristiyanlık inancında Hz. İsa’nın doğum günü kutlamasını ifade eden “dies natalis” teriminin Fransızca karşılığıdır. Noel kutlamalarının en temel unsuru Kırmızı kıyafeti, uzun beyaz sakalı ve baca deliğinden girip şömineden çıkması gibi hayali özellikleri ile ilk defa 1870’te Thomas Nast adlı bir ressam tarafından çizilen Santa Claus adlı hayali bir şahsiyet ve Hz. İsa’nın Batı Hıristiyanlığı tarafından 25 Aralıkta kutlanan gecede, dibine ineceğine inanılan çam ağacıdır. Anlaşılıyor ki Noel de Çam ağacı da, ağaçlara takılan ay ve yıldızlar da hepsi uydurulmuş Hıristiyanlık dininin motiflerini içinde barındıran kültürlerdir. Dolayısıyla İslam inancıyla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Batıda bu unsurlar dini inançlarla ilgili olmasına rağmen aynı hafta içerisinde olması sebebiyle ülkemizde yılbaşı ile karıştırılmakta ve maalesef çılgınca eğlenceler ve tüketim malzemeleri olarak kullanılmaktadır.

Kıymetli Okuyucularım

Allah Teâlâ Kur’an’da zamana yemin eder. Asra yemin eder, geceye, gündüze, sabaha yemin eder. Dolayısıyla zaman bizim için çok önemlidir. Ömür bizlere verilmiş en büyük nimet ve her geçen gün azalan sermayemizdir. Sevgili Peygamberimiz “İki günü eşit olan ziyandadır” buyuruyor. İki günü eşit olan ziyandaysa iki yılı, iki ayı, iki haftası eşit olan da ziyandadır. Bu Hadisi şeriften şunu anlıyoruz ki bitirdiğimiz yılımızı son yıl, ayımızı son ay, günümüzü son gün gibi kıymetini bilerek yaşamalıyız ve yarın için salih amel hazırlamalı, Ahiret’e yatırım yapmalıyız. Bu günlerde bize düşen, geçen bir yılın muhasebesini yaparak ömrümüzün gelecek olan kısmını daha duyarlı ve bilinçli bir şekilde yaşamak, kendimizin, toplumumuzun ve Yüce Rabbimizin razı olacağı davranışları yapmaya gayret göstermek olmalıdır.

 “İnsan için çalışmasından başka bir şey yoktur” (Necm/39) buyuran ilâhi çağrıya kulak verelim. Ömrümüzü boşa harcamayalım. Yılbaşı kutlayacağız, diye sabahlara kadar tıka basa midemizi doldurup da hastanelik olmayalım. Ömür sermayemizi iyi kullanalım, israf etmeyelim.

 Unutmamalıyız ki kişi  inandığı gibi yaşamazsa yaşadığı gibi inanmaya başlar.  Müslüman uyanık olmalı imanının gereği gibi yaşamalıdır. Ömür yıllarının bir gün biteceğini ve hesap vereceğini unutmamalıdır.

Sevgili Peygamberimizin şu sözleri bizim için ders olmalıdır: “İnsanoğlu şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe Rabbinin huzurundan ayrılamaz:

1- Ömrünü nerede geçirdiğinden.

2- Gençliğini nerede tükettiğinden.

3- Malını nerden kazandığından.

4- Nereye harcadığından.

5- İlmiyle nasıl amel ettiğinden. (Tirmizi, Kıyame, 2601)”

Rabbim bizleri imanının gereği gibi yaşayan kullarından eylesin. 2019 yılını memleketimiz ve tüm İslam âlemi için hayırlara vesile eylesin.

Fatih SARIGÜL

 

  •   28 Ara 2018 Cum
  •   918
 
 
 

MAKALE YORUMLARI

Bu Makaleye Henüz Yorum yapılmamış. İlk sen yorum yap..

YORUM YAPINIZ

* Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayımlanacaktır